Iedereen kent het wel. ADHD. De meest vastgestelde diagnose die vaak al op jonge leeftijd ontdekt wordt bij kinderen. Op de basisschool, maar ook nog op de middelbare school worden kinderen en jong volwassenen getest op deze aandoening. 1 op de 20 heeft ADHD. Maar een rijles met ADHD, is dat wel mogelijk?

rijles met adhdWat is ADHD?

ADHD is geen ziekte, maar wordt helaas wel vaak zo genoemd. ADHD komt in verschillende vormen en maten voor. Bij de een merk je het direct, maar bij de ander zie je het helemaal niet. Bij ADHD spreek je van een stoornis. De afkorting ADHD betekent Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Deze benaming is alleen niet helemaal juist, want niet iedereen is hyperactief of druk.

Rijles met ADHD

ADHD kan dus ook nog bij volwassenen aanwezig zijn. In de rijles krijg ik ook vaak te maken met leerlingen die ADHD hebben. Maar hoe gaat nou zo’n rijles?

 Rijles met ADHD heeft verschillende kenmerken:

  • Hyperactiviteit/druk – Te druk bezig zijn in  “doen” in de auto of in het praten met de instructeur kan tot gevaarlijke situaties leiden.
  • Onoplettendheid – Dingen snel over het hoofd zien is ook een kenmerk van ADHD. In de rijles is het belangrijk dat je niet snel bent afgeleid en dat je op de dingen focust die belangrijk zijn.
  • Impulsief – In het verkeer gebeuren er allerlei dingen om je heen. Een fietser die je inhaalt, een auto die van rechtskomt, een invalide die zomaar oversteekt. Hierbij is het belangrijk dat je goed en veilig handelt.

Rijles met ADHD kan dus best lastig zijn. Er kunnen nog veel meer andere factoren meespelen als je rijdt in de auto.

Bij Rijschool Beugelsdijk hebben we instructeurs die gespecialiseerd zijn in ADHD, autisme en faalangst. Deze scholing is gevolgt bij Spectrum in Brabant. Dit is een instantie die het ook voor mensen met bijvoorbeeld ADHD mogelijk willen maken hun rijbewijs te halen. En wat blijkt: Leerlingen die rijles met ADHD hebben gevolg, zijn prima bestuurders.

Heb jij ADHD en wil je eens kennismaken met onze op maat gemaakte rijlessen? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

Hulp nodig? Chat met ons